KOZÁROVCE. Lovná miera 40 centimetrov. Prvý krok, ktorý rybár spraví po vylovení kapra, je, že zmeria jeho dĺžku a váhu. Spraviť tiež musí písomný záznam o úlovku. Ak by ho nemal, pokuta môže byť drahšia, ako kúpa ryby v obchode.
Kvôli vianočnému kaprovi rybári vydržia dážď, vietor, mráz aj sneženie. Zhodujú sa, že správny rybár si predsa nemôže priniesť vianočného kapra v taške zo supermarketu. Aj keď – isté výnimky platia aj tu. Napríklad namiesto kapra na štedrovečernom stole v rybárskej rodine preferujú pstruha alebo filé.
Otvorili vodu
Vodná nádrž Kozárovce je od minulého štvrtka cieľom mnohých rybárov. Po tridsiatich dňoch sa skončil zákazu lovu a „otvorili vodu“. „Každý si chce vlastnoručne chytiť svojho vianočného kapra,“ hovorí Pavol Barcík, predseda organizácie, ktorá má vyše 1600 členov. Revír siaha od Kozároviec po Jur nad Hronom a Pukanec. Do tohto trojuholníka patrí dvadsať obcí.
Kozárovskú nádrž zarybňovali 10. novembra – vysadili 8000 kilogramov kaprov, 5000 kilogramov amurov a 600 kilogramov štúk. Zákaz platil 30 dní počas doby hájenia, kedy sa ryby oboznamovali s novým prostredím a udomácňovali sa.
Zavčasu ráno 10. decembra k vode postupne prichádzali autá s rybármi. „Je to tu ako na súťaži,“ prirovnal s úsmevom predseda organizácie. Podľa jeho slov ale ešte väčší nával očakávajú počas víkendu.
Sieťky sa plnili prvými úlovkami. „Má 2,5 kilogramu,“ ukázal Mikuláš Molnár svojho kapra, ktorý sa prihlásil po asi dvoch hodinách. Chytil ho na kŕmnu peletu, ďalšiemu na háčik nachystal červíka. Zábery mal aj predtým, „veľkosťou ale neboli vhodné na pekáč“.
V susedovej sieťke ponorenej vo vode sa hádzali dva väčšie kapry. „Do troch kilogramov sú najchutnejšie,“ radí P. Barcík a odôvodňuje: „S malej ryby nič nie je a veľká ryba je zase prestarnutá a mastnejšia.“ On sám má ale najradšej pstruha: „Už máme kúpeného, je v mrazničke. Robíme ho so zázvorom, cesnakom, korením, soľou a nakoniec ho pokvapkáme citrónom. Manželka si zase robí filé,“ smeje sa šéf rybárov a pridáva, že ryby jedia dvakrát ročne: na Vianoce a počas sezóny.
Každý úlovok sa musí zaznamenať. FOTO: (JN)
Rybársky sviatok
Počas prvého dňa „otvorenia vody“ v kozárovskej nádrži nadšencov s udicami prišla skontrolovať rybárska stráž. Zisťovala, či rybári dodržiavajú predpisy aj na papieri. V Záznamoch o úlovku musia mať zaznačený dátum, číslo revíru a ulovené hospodársky cenné ryby s ich údajmi. Medzi ne patria kapry, šťuky, liene a zubáče. Rybár ich môže denne uloviť maximálne dva kusy alebo najviac sedem kilogramov rýb aj s inými druhmi. Tiež sa musí vedieť preukázať povolením na rybolov, ročným rybárskym lístkom a členským preukazom. „Okrem toho musí mať podberák, meradlo a pinzetu alebo peán na vyberanie háčikov,“ približuje ďalej.
Podľa člena stráže Miroslava Hochreitera bol počas dopoludnia všetko v poriadku. „Skôr v lete, keď sa dá chytať za teplých večerov, rybári skúšajú uloviť viac,“ povedal na základe dlhoročných skúseností.
Pytliaci sú aj v radoch členov zväzu. „Určite sa nájdu aj medzi rybármi takí, ktorí si privlastnia väčší počet rýb, ako im umožňuje zákon. Je to pre nich adrenalín,“ myslí si P. Barcík a dodáva: „Aj tu ale platí: Dovtedy sa chodí s krčahom po vodu, kým sa nerozbije.“