LEVICE. V areáli hradného parku v Leviciach sa podujatie konalo 24. augusta. Počas celého dňa bol pripravený bohatý kultúrny program. Po oficiálnom otvorení súťaže vystúpil folklórny súbor Velen z družobného mesta Boskovice. Svojou hudbou sa o dobrú náladu starala levická country skupina Expres, ktorá roztancovala nejedného návštevníka.
Pre najmenších účastníkov podujatia bol pripravený detský kútik, skákací hrad alebo sa mohli povoziť na kolotoči. Občerstviť sa mohli rybacími špecialitami a tí starší domácou medovinou. „Chodím sem už roky, stala sa z toho pomaly tradícia. Výrobe vlastnej medoviny sa venujem 10 rokov a na predaj ponúkam aj domáci med,“ povedal Vojtech Šubo, ktorý minulý rok vyhral s tradičnou medovinou prvé miesto v celosvetovej súťaži.
Súťaž s tradíciou
„Ide o jednu z najstarších súťaží v takomto varení. Súťažiaci sa mohli prihlásiť do dvoch kategórií – 1. halászlé (rybacia polievka) a 2. rybacia špecialita. Tento rok sa prihlásilo osem súťažiacich,“ informovala o podujatí riaditeľka Mestského kultúrneho strediska Levice Berta Jasečková.
V kategórii rybacia špecialita zvíťazila Estera Jančoková, druhé miesto obsadila Erika Šubová a na treťom mieste sa umiestnil Peter Búra. Trojčlenná porota sa skladala z predsedu Miloša Zaujeca, Pirošky Cútovej a Heleny Medveckej. Kategóriu rybacia polievka hodnotil predseda poroty Stanislav Cifra, Albert Szabo a prizvaná bola aj Mária Pákozdyová, návštevnícka podujatia. Najlepšiu polievku podľa nich uvaril Anton Novák, hneď za ním sa umiestnil Imrich Šuba a tretie miesto patrilo Štefanovi Babošovi.
Celodenné podujatie
Jedným zo súťažiacich bol aj rodák z Nového Tekova Ján Reho. „Podujatie navštevujem už od prvého ročníka, ale posledných pár rokov som sa ho kvôli nedostatku času zúčastniť nemohol. S tohtoročným piknikom som veľmi spokojný. Súťažím s tekovským halászlé a som rád, keď ho návštevníci ochutnajú a dokonca aj pochvália,“ prezradil.
Napriek nepriaznivému počasiu navštívilo v sobotné poobedie hradný park vyše 400 ľudí a zábava pokračovala až do večerných hodín.
Autor: Helena Berzédyová