facebook

Syr v tvare salámy má ochranu Európskej únie

Ochrannú známku Európskej únie majú na svojom obale v našom kraji iba dva výrobky - Tekovský salámový syr a Žitavská paprika.

(Zdroj: (LM))

LEVICE. Zrejúci syr vyrábaný v Levických mliekárňach a mletá paprika z Dvorov nad Žitavou v okrese Nové Zámky majú na svojich výrobkoch žlto-modrú známku. Udeľuje ju komisia Európskej únie. Výrobky musia spĺňať stanovené kritériá, ktorých dodržiavanie komisia každoročne preveruje.

Únia udeľuje ochranné známky v troch kategóriách: chránené označenie pôvodu, chránené zemepisné označenie a zaručená tradičná špecialita. Na zozname je vyše 1250 výrobkov zo štátov Únie.

Zastúpenie vo všetkých troch kategóriách má aj 17 slovenských produktov. V prvej kategórii je jediný výrobok, a to Žitavská paprika. V druhej kategórii bol najnovšie 14. januára doplnený register o Klenovecký syrec. Okrem neho je na jeho zozname aj osem iných našich výrobkov, vrátane Tekovského salámového syra. A to Zázrivské vojky, Slovenský oštiepok, Slovenská bryndza, Slovenská parenica, Zázrivský korbáčik, Oravský korbáčik, Skalický trdelník. V tretej kategórii je zastúpených výrobkov - Bratislavský rožok, Liptovská saláma, Lovecká saláma, Spišské párky, Špekáčiky, Ovčí hrudkový syr – salašnícky a Ovčí salašnícky údený syr.

tekovsky-salamovy-syr-rez-neudeny_res.jpg

Tekovský salámový syr. FOTO: (LM)

Syr alebo saláma?

Tekovský salámový syr sa v Leviciach vyrába vyše 30 rokov z mlieka pochádzajúceho z regiónu. Zachovaný je pracovný postup, technológia výroby a kvalita, čo bolo základnou podmienkou, aby sa výrobok mohol uchádzať o pridelenie ochrannej známky.

Tento syr eidamského typu zákazníci poznajú v dvoch podobách, ako údený alebo neúdený polotvrdý zrejúci syr. Salámový preto, že má tvar valca dlhého približne 30 centimetrov.

Od marca 2011 mu komisia Európskej únie udelila právo používať na obale žlto-modré logo. Získal značku Chránené zemepisné označenie, čo je údaj o tom, že výrobok pochádza z určitej zemepisnej oblasti.

„Pre svoj špecifický tvar, tradičný spôsob výroby a lahodnú syrovú chuť dostali tieto syry punc originality v podobe Chráneného zemepisného označenia, ktoré dovoľuje tieto syry vyrábať len v oblasti Tekova,“ približuje Daniel Primus, obchodný riaditeľ Levických mliekární, pre regionálne noviny MY Týždeň na Pohroní.

Výrobný postup sa desaťročia nemení

Tekovský salámový syr poznajú okrem slovenských zákazníkov aj v zahraničí. Pracovný postup sa v Levických mliekárňach nemení dlhé desaťročia. Zachované sú kultúry, technologický postup, doba zrenia. Každý výrobok prejde kontrolou pracovníčky, ktorá sleduje, či má syr dobrú konzistenciu, nie je popraskaný, v reze hladký.

Veľa závisí od parametrov mlieka. Nakupujú ho výlučne v regióne. „Tieto syry sú vyrábané len z výberového slovenského mlieka,“ pokračuje D. Primus.

Výroba Tekovských syrov má viacero fáz - od prípravy toho najkvalitnejšieho mlieka, cez prípravu syreniny, lisovanie syrov, solenie syrov, údenie a balenie do špeciálnych obalov. „Nakoniec všetky Tekovské syry musia zrieť minimálne dva týždne. Tieto fázy si vyžadujú svoj presný časový postup a dôslednú kontrolu. Celkovo tento proces trvá minimálne tri týždne,“ približuje výrobný postup.

Surovina sa spracováva do tvaru valca. Jednotlivé valce sa po vylisovaní ručne oddeľujú, upravujú a kontrolujú. Pri údení Tekovského salámového syra údeného sa používa pravé bukové drevo.

„Výroba je dôkladne sledovaná, musí spĺňať prísne kvalitatívne parametre a jej tradičný postup je každoročne kontrolovaný odbornou komisiou,“ hovorí o dohľade.

Ročne v Levických mliekáňach vyrobia státisíce ton Tekovských salámových syrov. Podľa D. Primusa z roka na rok záujem o ne stúpa. „Sme radi, že naši zákazníci a konečný spotrebiteľ vie oceniť kvalitu našej tradičnej slovenskej výroby,“ dodal.

ŽITAVSKÁ PAPRIKA

DVORY NAD ŽITAVOU. Žitavská paprika je fenoménom južnoslovenského regiónu pri ústí troch veľkých slovenských riek Váhu, Hrona, Nitry, ale rovnako sa pestuje aj v povodí Malého Dunaja a Žitavy.

„Sme najsevernejšia oblasť Európy, kde sa pestuje koreninová paprika. Slnka tu nie je toľko ako južnejšie, preto v paprike zostane vyšší podiel cukrov, ktoré sa nepremenia na farbivo,“ hovorí Andrej Vrábel. Je vedúcim prevádzky spoločnosti Mäspoma, ktorá v Dvoroch nad Žitavou vyrába žitavskú papriku.

„Posledné obdobie bolo poznačené úpadkom počtu pestovateľov aj ceny papriky. Hľadáme dodávateľov, ktorí pestujú práve odrody vhodné na výrobu Žitavy.“

Paprika Žitava nie je odroda, ale výsledný produkt, ktorý sa získava napríklad z týchto odrôd – Považskej hrubostennej sladkej, Nitrianskej tenkostennej sladkej, Dunajskej hrubostennej sladkej, Žitavskej hrubostennej sladkej, Hodonínskej sladkej.

V Dvoroch nad Žitavou paprika absolvuje všetky fázy výroby – od pozberovej úpravy cez sušenie a mletie na valcových stoliciach až po záverečnú spracovanie v tradičnom kamennom mlyne. (ANT)

paprika2_r6009_res.jpg

Ďalšie články z rubriky Spravodajstvo


  1. Žiarovo zelenú farbu jazierka by čakal málokto 471
  2. Erik Karvai zo Šiah je v tridsiatich rokoch už sedemnásobný majster Európy 322
  3. Levičanka sa prebojovala medzi najlepších rečníkov 260
  4. Celé Želiezovce športovali 148
  5. Levice sa dajú už aj vymaľovať 36
  6. Levické plavkyne reprezentovali Slovensko 32
  7. Motorkár vyšiel z cesty a narazil do stromu 27
  8. Rybací piknik prejde tento rok zmenou 24
  9. O titul Dedina roka 2017 zabojujú aj dve obce z nášho okresu 20
  10. Románsky kostol pri Leviciach je považovaný za najkrajší na Slovensku 17

Najčítanejšie správy

Levice

Žiarovo zelenú farbu jazierka by čakal málokto

Len niečo vyše mesiaca bola umelá vodná nádrž v mestskom parku napustená.

Erik Karvai zo Šiah je v tridsiatich rokoch už sedemnásobný majster Európy

Tridsaťročný Šahan Erik Karvai je 7-násobný majster Európy v silovom trojboji. Okrem toho je držiteľ niekoľkých rekordov a viacnásobný majster Slovenska.

Levičanka sa prebojovala medzi najlepších rečníkov

Reprezentantka rečníckeho klubu si rečou v nemeckom jazyku „vyrozprávala“ tretie miesto.

Celé Želiezovce športovali

Športové podujatie, ktorého sa zúčastnila mládež aj z okolitých obcí, moderoval Rasťo Piško.

Levice sa dajú už aj vymaľovať

Zaujímavosti mesta si môžete v knihe vymaľovať.

Blízke regióny

Dedinu napoja na R1, pomôže to aj Nitre

Pozemky sú už podľa ministerstva dopravy vysporiadané. V júni prídu archeológovia.

Mesto nečakane pripravuje nové letné kúpalisko

Neresnica otvorená o rok už zrejme nebude.

V lučeneckej pekárni horelo

Z pásu sa požiar rozšíril aj na strechu.

Podgurážený vodič zdemoloval stĺp, našťastie nikoho nezrazil

Vodiča, ktorý zdemoloval v Nových Zámkoch stĺp verejného osvetlenia zatiaľ nemôžu vypočuť. Najprv bude musieť vytriezvieť.

Všetky správy

Kohút si priznal chybu, Cígerovi sa ospravedlnil. Ten to neprijal

Tréner hokejovej reprezentácie a šéf zväzu diskutovali spolu v mimoriadnej relácii TV Markíza.

Lipšicova advokátka: S takým postupom prokuratúry som sa ešte nestretla

Exposlanec zrazil 72-ročného chodca v septembri. Hrozí mu za to trest na dva až päť rokov väzenia.

Cíger neprišiel diskutovať s Lintnerom, Kohútovi povie, aby odstúpil

Reprezentačný tréner má v stredu absolvovať diskusiu s prezidentom SZĽH Martinom Kohútom.

Bankár: Bezúročné pôžičky nie sú charita. Slúžia na prilákanie

Martin Techman tvrdí, že polovica hypoték už čoskoro zdražie.

V stane pod vrcholom Everestu našli štyri mŕtve telá

Telá našli záchranári, ktorí sa vydali pre telo slovenského horolezca Vladimíra Štrbu.

Kam vyraziť