facebook

Skôr ako na jahňacinu si zvykneme na hamburger

Veľkonočné jahňatá od žemberovských poľnohospodárov sú už niekoľko rokov delikatesou na Apeninskom polostrove.

Chov oviec má v PD Žemberovce dlhoročnú tradíciu. Z mlieka sa vyrábajú stále viac obľúbenejšie ovčie syry.(Zdroj: (JN))

ŽEMBEROVCE. Pečený baránok má v južanských rodinách tradíciu. Podľa počtu členov rodiny si vyberajú veľkosť jahňaťa. Na trhu sú najžiadanejšie približne 10-kilogramové kusy, staré asi dva mesiace.

Družstvo v Žemberovciach ich do Talianska tento rok vyvezie 750 kusov. Podľa predsedu Milana Halmeša ale cena za kilogram nepokrýva náklady ani pri súčasných dotáciách, ktoré dostávajú. Chovu sa nevzdávajú kvôli mlieku, z ktorého sa vyrábajú na slovenskom trhu stále obľúbenejšie ovčie syry.

3_res.jpg

Jeden guláš ročne

V týchto dňoch opúšťajú ovčín jahňatá, z ktorých najstaršie sa na farme narodili 1. februára. Smerujú na porážku do sabinovského kombinátu, odkiaľ chladené mäso prevezú na taliansky trh.

Taliani a Španieli vedia mladú baraninu oceniť a aj správne kulinársky upraviť. „Španieli skonzumujú od 15 do 20 kilogramov baraniny na jedného človeka za rok. Európsky priemer je do troch kilogramov a na Slovensku sa jej spotrebuje iba 20 dekagramov, čo je norma jednej porcie gulášu,“ približuje Igor Nemčok, predseda predstavenstva Zväzu chovateľov oviec a kôz na Slovensku. Ako protipól slabého záujmu o toto zdravé mäso u nás uvádza Mongolsko a Grónsko, kde sa minie 25 až 40 kilogramov na obyvateľa.

Nízke ceny

Na základe ročnej priemernej spotreby možno povedať, že mnohí Slováci baranie mäso ani len neochutnajú. Podľa Milana Halmeša, predsedu žemberovského družstva, tomu ale nebolo vždy tak: „Niekoľko rokov dozadu tvorilo baranie mäso 40 percent nášho jedálnička. Pre našincov je v súčasnosti viac zaujímavý bravčový rezeň alebo hovädzia roštenka.“

Prečo je tomu tak? „Tiež sa pýtame,“ hovorí Halmeš a pokračuje: „Slovenský spotrebiteľ sa rýchlo naučí jesť hamburgery a opúšťa tradície.“ Ďalším dôvodom je podľa neho cena baranieho mäsa: „Vieme ho ponúknuť za 3,5 až štyri eurá. V reťazcoch sa k spotrebiteľovi dostáva za cenu, ktorú nevie akceptovať.“

Ani ceny, ktoré ponúkajú najväčší odberatelia slovenských veľkonočných jahniat z Talianska, nie sú pre chovateľov postačujúce. „Tri až päť rokov sú stále rovnaké: približne 2,5 eura za kilogram živej váhy, čo nepokrýva naše náklady ani s dotáciami,“ hovorí.

Dôvodov, prečo sa chovu oviec nevzdávajú, je podľa Halmeša viacero: „Potrebujeme produkovať mlieko na výrobu ovčích syrov, ktorých spotreba stúpa a sú dobré pre zdravie človeka.“ Ročne vyprodukujú 50-tisíc litrov ovčieho mlieka. Nezanedbateľný je aj vplyv týchto zvierat na krajinotvorbu a to, že dotvárajú jej kolorit.

CHOV OVIEC NA SLOVENSKU

Na Slovensku je v súčasnosti registrovaných viac ako 8900 chovateľov oviec. Podľa údajov zo Štatistického úradu SR sa počet oviec za posledné desaťročie zvyšuje, v súčasnosti je to niečo cez 400-tisíc kusov všetkých kategórií. Ovce sú jediným druhom hospodárskych zvierat, ktorých počet na Slovensku neklesá na rozdiel od iných druhov zvierat.

Slovensko vyváža zvieratá najmä pred Veľkou nocou a Vianocami. Asi 92-tisíc až 120-tisíc kusov jahniat predstavuje export na taliansky trh. V predvianočnom období zase prenikáme na rakúsky a opäť taliansky trh v objeme 3- a 5-tisíc kusov. (SPPK)

Ďalšie články z rubriky Spravodajstvo


  1. Erik Karvai zo Šiah je v tridsiatich rokoch už sedemnásobný majster Európy 727
  2. Levičanka sa prebojovala medzi najlepších rečníkov 629
  3. Celé Želiezovce športovali 421
  4. Rybací piknik prejde tento rok zmenou 94
  5. Levice sa dajú už aj vymaľovať 84
  6. Žiarovo zelenú farbu jazierka by čakal málokto 70
  7. Románsky kostol pri Leviciach je považovaný za najkrajší na Slovensku 56
  8. Boxeristi z Veľkých Kozmáloviec na turnaji Olympijských nádejí 30
  9. (FOTOGALÉRIA) Na levickom jarmoku sa dnes pokúsili o rekord v klobúkovom tanci 29
  10. Motorkár vyšiel z cesty a narazil do stromu 21

Najčítanejšie správy

Levice

Erik Karvai zo Šiah je v tridsiatich rokoch už sedemnásobný majster Európy

Tridsaťročný Šahan Erik Karvai je 7-násobný majster Európy v silovom trojboji. Okrem toho je držiteľ niekoľkých rekordov a viacnásobný majster Slovenska.

Levičanka sa prebojovala medzi najlepších rečníkov

Reprezentantka rečníckeho klubu si rečou v nemeckom jazyku „vyrozprávala“ tretie miesto.

Celé Želiezovce športovali

Športové podujatie, ktorého sa zúčastnila mládež aj z okolitých obcí, moderoval Rasťo Piško.

Rybací piknik prejde tento rok zmenou

Súťažiť sa bude vo varení viacerých druhov jedál, nielen rybacej polievky a rybacích špecialít.

Levice sa dajú už aj vymaľovať

Zaujímavosti mesta si môžete v knihe vymaľovať.

Blízke regióny

Reprezentant Hrnka zatiaľ bez klubu, v hre je aj Nitra

Rodák spod Zobora nad ponukou reprezentovať nerozmýšľal. Na MS vydal zo seba sto percent, hovorí.

Muž dostal epileptický záchvat na streche bytovky. Zachraňovali ho hasiči

Výška, v ktorej muž dostal záchvat, mohla byť pre neho osudná.

Dedinu napoja na R1, pomôže to aj Nitre

Pozemky sú už podľa ministerstva dopravy vysporiadané. V júni prídu archeológovia.

Takto by mala vyzerať nová tržnica v centre. Pozrite si vizualizácie

Poznáme miesto, kde vyrastie nová mestská tržnica.

Všetky správy

Polícia má meno i záznam s útočníkom v Manchestri (minúta po minúte)

Britská polícia potvrdila Salmana Abediho ako útočníka, ktorý zabil 22 ľudí.

Zelenina z Lidla pohorela v amatérskom teste. Dá sa veriť domácim meračom?

Internetom sa šíri video, v ktorom neznámy muž meria dusičnany v zelenine a ovocí.

Lipšicova advokátka: S takým postupom prokuratúry som sa ešte nestretla

Exposlanec zrazil 72-ročného chodca v septembri. Hrozí mu za to trest na dva až päť rokov väzenia.

Kajínek opustil väzenie a ďakoval Zemanovi za milosť

Miloš Zeman v utorok podpísal milosť pre Jiřího Kajínka.

V stane pod vrcholom Everestu našli štyri mŕtve telá

Telá našli záchranári, ktorí sa vydali pre telo slovenského horolezca Vladimíra Štrbu.

Kam vyraziť